Veiligheidsglas

Gelaagd glas

Enkelglas heeft een keerzijde: het is kwetsbaar en onveilig. Is enkelglas veiliger te maken? Jazeker! Gelaagd glas of gelamineerd glas bestaat uit – het woord zegt het al – twee of meer lagen met daartussen een folie.

Gelaagd veiligheidsglas wordt toegepast om letselschade te beperken, de folies die hiervoor worden toegepast zijn PVB folies.

Dat maakt gelaagd glas steviger en veiliger in gebruik.

 

Geluidswerend glas

ook kun je PVBA folies toepassen in gelaagd glas, deze akoestische folies hebben een geluid werende kern en een hoog niveau aan akoestische werking.

Denk aan:

-Vliegtuig lawaai

-Verkeer

-Spelende kinderen bv als je huis of bedrijf tegen een schoolplein is gevestigd

-Uitgaans gebied

 

Ook kun je het andersom gebruiken, bijvoorbeeld om in een café juist het geluid binnen te houden.

 

Gehard glas

Gehard glas valt ook onder veiligheidsglas. Gehard glas is gemiddeld 5 keer sterker dan regulier float glas.
Gehard glas wordt veel gebruikt voor deuren en vitrines en glazen achterwanden in de keuken.
Als het gehard glas breekt dan zal dit uiteen vallen in kleine korrels,
denk aan een zijruit van een auto. Gehard glas is uitstekend bestand tegen grote druk en is ook veel beter bestand tegen verschil in temperatuur.
Dit glas wordt ook wel thermisch versterkt glas genoemd, dit glas wordt extra hard gemaakt doordat er een extreme verhitting aan te pas komt in de oven. Na de verhitting volgt snelle afkoeling waardoor er trekspanning ontstaat en dat maakt het glas vele malen sterker dan standaard float glas.

 

 

 

Veiligheid voorop

Deze veiligere variant op het enkelglas wordt veel gekozen voor de ramen in binnendeuren, binnenkozijnen en balustrades. Maar ook andere toepassingen die betrouwbaar moeten zijn en blijven, worden voorzien van steviger gelaagd glas, denk bijvoorbeeld aan het glasdek op je buitentafel, salontafel of op andere meubelstukken.

Gelaagd glas is:

  • letselveilig
  • doorvalveilig
  • inbraakvertragend

Daarom wordt dit glastype vaak toegepast in openbare ruimtes, in lichtstraten en bij winkels of benzinepompen.

Enkel glas heeft geen isolerende werking en dat is met gelaagd glas niet anders. Het is geen dubbelglas waar tussen de glaslagen een isolerende laag stilstaande lucht of edelgas (zoals bij hr++glas) opgeslagen zit. Nee, gelaagd glas is en blijft een variant op enkelglas. Dus als je een isolerende glassoort zoekt, kun je beter kijken bij hoogrendementsglas.

Glasbedrijf Eindhoven

© glasbedrijfeindhoven.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Privacy